Sakralna dediščina

Cerkev Marijinega rojstva

Župnjiska cerkev Marijinega rojstva bi brez ponesrečenih dozidav in prezidav gotovo spadala med najlepše slovenske dvoranske cerkve. Gre za značilnem slovenski tip gotskih cerkva s tremi ladjami enake višine. Grajena je bila hkrati s taborom, dokončana pa v 16. stoletju.

Cerkev sv. Volbenka - Zelška cerkev

V arhitekturnem smislu je posebnost, saj ima v tlorisu obliko triperesne deteljice, kar je edini primer na Slovenskem. Zgrajena je bila okoli leta 1680 in je posvečena sv. Volbenku. Prvotno ni imela zvonika ampak samo zvončnico. Med drugo svetovno vojno je bila precej poškodovana, po obnovi okoli leta 1970, pa jo uporabljajo tudi za kulturne prireditve. Zaradi izjemne akustičnosti v njej vsako leto potekajo koncerti manjših komornih ansamblov.

Cerkev sv. Petra Dolenje jezero

V Dolenjem jezeru pa stoji najlepša objezerska cerkev, cerkev sv. Petra. Menda je bila postavljena že zdavnaj, sedanjo poznogotsko obliko pa je dobila leta 1633. Z bogato poslikanim lesenim stropom in tremi baročnimi oltarji je pravi biser med okoliškimi cerkvami.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani