Zanimivosti

Bloški smučar

Z gotovostjo je moč trditi, da so Bločani svoje smuči najprej napravili za praktično rabo, ne za zabavo in šport. Tale dva možakarja sta jo mahnila v mlin. Sicer so pa doma narejene bloške smuči uporabljali za vse mogoče opravke; s smučmi so hodili v vas, v gostilno, v trgovino, k maši, na lov; na smučeh so nosili botri novorojence h krstu in na posebej prirejenih smučeh so “peljali” pokojnika v krsti na vaško pokopališče.

Bloke – zibelka smučanja v srednji Evropi

Prvi doslej znani zapis o samoniklem bloškem smučanju – gibanju na smučeh po visokem snegu – je leta 1689 v Slavi vojvodine Kranjske opisal polihistor Janez Vajkard Valvazor. Bločani so bili v tistem času edini v srednji Evropi, ki so uporabljali smuči pri hoji in vijuganju po snegu.
O tem edinstvenem pojavu v davnini so pisali še številni domači in tuji raziskovalci (Boris Orel, Svetozar in Aleš Guček, Metod in Rudolf Badjura, dr. Borut Batagelj in mnogi drugi).
Metod Badjura je leta 1932 posnel bloško smučanje na filmski trak, za TV Slovenija je bilo posnetih tudi nekaj dokumentarnih oddaj.
Rudolf Badjura je raziskal tudi bloško izrazoslovje za to smuško pripravo. Pri tem ugotavlja, da imamo samo Slovenci za to pripravo, ki služi pri hoji in vijuganju po snegu, domač bloški izraz »smeči«. Drugi evropski narodi so prevzeli nordijski izraz »ski«.

Jadralno letalstvo

Slovenski jadralci so se pred in po drugi svetovni vojni šolalo na Blokah in jadranje je takrat zamikalo tudi veliko Notranjcev. Bradatka, Pečnik, Piškovc, Blošček so hribi na Bloški planoti, ki so jih letalci dobro poznali. Že pred drugo svetovno vojno so termiko ter in dobre vzgonske vetrove znali izkorisiti jadralce Kraljevega aerokluba, pa tudi v letih po vojni so na Bloke prihajali jadralce iz vse Slovenije. Jadranje je zamikalo tudi domačine in mladeniče iz okoliških krajev.
Jadralno letalo vrabec so z bloških hribov spuščali s pomočjo frače. Zadaj so letalo zadržali zapetega na kljuko, na sprednji del zapeli gumijasto vrv v obliki kraka. Na vsakem koncu so jo vlekli štirje ali pet tečajnikov. Ko je bila dovolj napeta, je učitelj popustil odpenjač na repu letala in to je z velikim opspeškom zdrsnilo po zemlji in poletelo.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani