Kulturne znamenitosti

Prvi naseljenci so bili pastirji, ki so prišli iz Loške doline, in ker teče tod potok, so dali kraju ime Loški Potok. V času Velike Karantanije (med 9. in 12. stoletjem) so nemški vladarji razdelili gozdove in kvalitetno zemljo cerkvenim in ostalim fevdalcem, ki so prišli iz raznih nemških krajev. Loški Potok je bil tudi kraj furmanov.

Štrumb'lj

Vodno zajetje v vasi Travnik ima kvalitetno izvirsko vodo celo leto. Studenec je na koncu vasi, na levi strani ceste proti Dragi in je žejnim popotnikom dostopen peš, s kolesom ali avtomobilom.

Etnološki zbirki Jakob Bartol, Travnik in Pr' Mnčkenih na Travi

Odprti sta po dogovoru z lastniki. Prva nudi bogat pregled potoških uporabnih predmetov v avtentičnem okolju nekdanje kmečke domačije. Hrani tudi največjo zbirko volovskih jarmov. Druga predstavlja ohranjene predmete, ki jih je v hiši in na polju ter gozdu uporabljala ena družina, preden je odšla v  severno Ameriko leta 1910.

Skednji, kozolci

Loški Potok razen nekaj izjem ne pozna kozolca. Seno so sušili na ostrnicah, shranjevali pa v skednjih. Ti so imeli ob eni stranici latnik, odpirali so se na drsna vrata. Primer v vrsto postavljenih skednjev je v Srednji vasi, nekaj ohranjenih toplarjev pa stoji na vrhu vasi Hrib. S skodlami krita skedenj in toplar sta ohranjena na Lazcu.

Ogenjca in Jelenov Žleb

Ob cesti Loški Potok–Jelenov Žleb je odcep za Ogenjco, kjer je bila med drugo svetovno vojno v kraški jami skrivna bolnišnica. Vsako leto konec julija je tu spominska prireditev. Obeležje ob cesti Jelenov Žleb–Rakitnica spominja na pomembno zmago partizanskih enot nad italijanskimi okupatorji med drugo svetovno vojno. Vsakoletni spominski pohod in  slovesnost je v mesecu marcu.

Planinska koča na Kamnem griču

Planinska koča je lahko dostopna z glavne ceste Sodražica–Hrib-Loški Potok, do nje pa vodijo tudi označene planinske poti. Koča je v sezoni odprta za konec tedna. Ob lepem vremenu je lep razgled na okoliške vrhove ter na Julijske in Kamniške Alpe. Videti je mogoče tudi Triglav.

Gorski vrt Lidije in Petra Knavs

Skrbno zasnovana vrtna ureditev ob enodružinski stanovanjski hiši z izjemno lokacijo, ki ponuja pogled na cerkev na Taboru, na vasi Hrib, Retje, Srednjo in Šegovo vas ter potoško krajino. Ogled po dogovoru z lastniki.

 

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani