Ig

Biseri narave

Ne samo bogata preteklost, tudi sedanjost ponuja veliko vabil za obisk in ogled krajev občine Ig. V objemu neokrnjene narave in miru lahko uživate v kolesarjenju, na prijetnih sprehodih, izletih na okoliške hribe, sotesko Iške ali dolino Drage.

Ribniki v dolini Drage

Nastali so z zajezitvijo reke Draščice in potoka pod vasjo Dobravica, ter so bili leta 1986 razglašeni za naravni spomenik, od leta 2008 pa spadajo pod Krajinski park Ljubljansko barje. Ribnikov je sedem, izkopali so jih v 18. stoletju zaradi gojenja rib in kasneje kopanja gline za opekarno, ki je delovala na tem področju. Področje nudi dom vrstam ptic; pogosto tu srečamo čopastega ponirka, ki je našel svoje mesto v občinskem grbu. Tu živi edina avtohtona želva pri nas – želva sklednica, od rastlin pa je najbolj privlačen beli lokvanj.

Iški Vintgar

Soteska po kateri teče reka Iška se zajeda v apnenčasto dolomitno planoto od sotočja glavnih vodotokov Zale in Iške, ki se združijo pri Vrbici kjer je stičišče štirih občin in vsakoletno srečanje. Posebnost soteske so nekatere endemične rastline (kranjski jeglič, rdeči bor) in živali (potočni rak). Je izhodišče za številne planinske izlete v okolico. Če se od doma v Iškem Vintgarju odpravimo po levem bregu reke pridemo do Grabljic, kjer so še vidni ostanki kolov zabitih v strugo potoka (spominjajo na grablje in so ustavljale plovljeni les).
 

 

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani