Sakralna dediščina

Cerkev sv. Janeza Krstnika

Pod hribom je stisnjena Dvorska vas z baročno cerkvijo Janeza Krstnika. Na kamnitem portalu je vklesana letnica 1722. Med 2. svetovno vojno je bila cerkev v bombnem napadu poškodovana in je delno izgubila prejšnjo zunanjo podobo.

Cerkev Marijinega rojstva

Cerkev Marijinega rojstva, zidana na vrhu vzpetine, mogočno obvladuje trške stavbe pod seboj. Dograjena je bila leta 1857 na ruševinah stare in je zasnovana kot triladijska cerkev. Glavna ladja je široka 9,7 metra, stranski, ki sta skoraj polovico nižji od glavne, pa 4 metre. V cerkvi se nahajajo Künlov križev pot, freske Janeza Wolfa in oltarna slika Eduarda Wolffa. Na prostoru pred cerkvijo je Levstikov spomenik, ki je bil postavljen dve leti po njegovi smrti, izdelal pa ga je domači kamnosek in podobar Jontez. Relief Levstikove glave je ob stoletnici rojstva oblikoval kipar Svitoslav Peruzzi.

Cerkev sv. Lenarta

Podružnična poznogotska cerkev Sv. Lenarta z vaškim pokopališčem (805 m) ima čudovit lesen strop in znamenito gotsko oltarno mizo, na steni je lepo viden eden izmed dvanajsterih posvetilnih križev, kjer so cerkev mazilili preden so jo izročili namenu. Na njeni južni zunanjščini pa še vedno naslutimo sliko Sv. Krištofa.

 

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani