Z zelenega krasa v gorski kotar

Popeljali vas bomo na eno izmed najprivlačnejših območij celinske Evrope

Gorski kotar
Gorski kotar je malo obiskano območje, kjer se bohoti bogastvo neokrnjene naravne lepote.
Tokrat bomo stopili le čez njegov prag, a prepričani smo, da vas goranska pokrajina in ljudje ne bodo pustili brezbrižne.
Doživeli boste prvobiten stik z domačini – Gorani – ter spoznali njihov vsakdan in skrb za ohranjanje kulturne in naravne dediščine. V Gorski kotar bomo vstopili prek Babnega Polja.

Rakek–Babno Polje–Prezid–Čabar–Zamost–Plešce

RAKEK – mesto na prepihu
Zeleni kras bomo začeli spoznavati na Rakeku, kjer si bomo ogledali župnijsko cerkev Srca Jezusovega – pomembno Plečnikovo delo – ter grobnico družine Žagar, ki sodi med najbolj monumentalne primere Plečnikove pokopališke arhitekture. Sledila bo vožnja
mimo Cerknice, kjer se bomo ustavili v dobro ohranjenem starem trškem jedru. Tu je nekoč stal eden izmed največjih protiturških taborov pri nas. Znotraj tabora stoji župnijska cerkev Marijinega rojstva, poznogotska zvezdasto obokana triladijska dvoranska cerkev z dolgim korom, zgrajena med letoma 1480 in 1520 na mestu predhodnice, požgane v turškem napadu leta 1472.

BABNO POLJE – dežela mraza in toplih ljudi
Če ste do zdaj Babno Polje, najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji, poznali samo iz medijev, ga boste tokrat lahko spoznali pobliže. Ustavili se bomo na Rihtarjevi domačiji, ki stoji v
samem jedru kraja že več kot dvesto let, prisluhnili domači govorici, se sprehodili skozi vas ter si ogledali župnijsko cerkev sv. Nikolaja. Predvsem pa bomo lahko prisluhnili pripovedi o trdoživosti in klenosti Babnopoljcev.

ČABAR – srce Gorskega kotarja
Po pregledu osebnih dokumentov bomo vožnjo nadaljevali skozi mestece Prezid ter se mimo Kozjega Vrha, najvišje naseljenega kraja v Gorskem kotarju, spustili v Čabransko dolino.
Njen utrip zaznamuje reka Čabranka, levi pritok mogočnejše reke Kolpe. Nad mestom stoji kmetija družine Pintar. Poskusili bomo njihov sir – škripavac – in domače sadje.
V Čabru se bomo ustavili na Trgu kralja Tomislava ter se sprehodili do dvorca, ki je bil nekdaj v rokah Petra Zrinjskega. Lahko pa si bomo ogledali tudi cerkev sv. Antona Padovanskega.

PLEŠCE – na južni meji Kranjske
Pot bomo nadaljevali proti vasici Plešce. Ogledali si bomo Palčavo šišo iz sredine 19. stoletja – pomnik sožitja slovenske, hrvaške in nemške kulture na obmejnem delu Slovenije in Hrvaške. V njej ni predstavljeno le življenjsko okolje prebivalcev hiše in doline v zadnjih stoletjih, temveč tudi njena kulturna dediščina.
V hiši, ki jo krasijo trije bogati kamniti portali, je v štirih etažah predstavljen življenjski prostor bogate trgovske in gostilničarske družine iz 19. stoletja.

ZAMOST – kjer se čas še vedno vrti
Odkrivanje Gorskega kotarja bomo zaključili v majhnem kraju Zamost. Tod izvira rečica Gerovčica, desni pritok reke Kolpe. Gerovčica je nekdaj poganjala številne mline in žage, ki so bili postavljeni z denarjem, zasluženim v Severni Ameriki. Danes sta ohranjena le še dva pomnika nekdaj cvetoče obrti: Selankin mlin in Malinaričeva žaga, ki si ju bomo ogledali.
Za kulinarično doživetje dneva bodo poskrbeli v domači gostilni Pri lipi v Plešcih.

Da bo vaš izlet popoln in nepozaben, bo poskrbela ljubiteljica kulturne in naravne dediščine, turistična vodnica Alenka Veber iz Zavoda Rihtarjeva domačija. Z njo boste odkrili še veliko več obzorij, kot ste kadarkoli slutili, da jih je sploh mogoče odkriti in doživeti.
Program celodnevnega izleta lahko prilagodimo vašim željam. Pokličite nas ali nam pišite.
Z veseljem smo vam na voljo za dodatne informacije.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani