Kulturne znamenitosti

Graščina Polhov Gradec

V osrčju Polhograjskih Dolomitov, ki se kot poslednji izrastek alpskega pogorja zajedajo v Ljubljansko kotlino, se nam v kraju Polhov Gradec (397 m), ki ga od prestolnice loci le 18 km, razkrije biser kulturne dediščine - Polhograjska graščina. Svoj prostor je dobila pod znamenito Polhograjsko goro, kjer je eden njenih lastnikov grof Rihard Ursini Blagaj imel čast med prvimi prepoznati in utrgati čudovito cvetlico - Blagajano. Prijeten ambient graščine in njena uglajena gospoda, je že od nekdaj vabil v Polhov Gradec ljudi vseh stanov iz bližnjih in daljnih krajev. Njeno podobo je najvidnejše zaznamovala rodbina Kunstelj, katere ena od potomk je bila tudi Blagajeva žena Antonija. Svojevrsten pečat je tako graščini dodal tudi Rihard Ursini Blagaj. Za časa njegovega grofovanja se je začel tudi splošen razvoj kraja. Zaradi vsesplošnega prizadevanja je bil izbran za prvega polhograjskega župana. Po njegovi smrti so lastniki gradu postali Turnograjski, in kot zadnja lastnica je bila leta 1945 skupaj s svojo družino izgnana Ana Delago - nečakinja prve slovenske pesnice Josipine Turnograjske. Takoj po končani vojni je bila graščina popolnoma izropana. V njej se je najprej naselila partijsk šola, nato je v njej dobila svoj prostor osnovna šola Polhov Gradec. Po izgradnji nove osnovne šole 1969, lahko rečemo, da je začela graščina propadati. Šele prvi poseg s strani lokalne skupnosti 1984, je zganil tudi državo, da je leta 1990 pristopila k obnovi. Tako je bila onovljena graščina 1994 znova predana v uporabo. Kmalu je bil ustanovljen tudi Javni zavod Polhograjska graščina, ki je vse do zaključka denacionalizacijskega postopka odlično skrbel za graščino. V tem času je bil popolnoma obnovljen grajski park ter skoraj vse stavbe, ki spadajo v "grajski kompleks". Kot pečat je bila obnovljena tudi grajska kapela, ki svojimi čudovitimi štukaturami navduši vsakega obiskovalca.
www.grad-polhovgradec.si

Neptunov vodnjak

Polhograjski Neptunov vodnjak z letnico 1696 je nastal nekaj desetletij za ljubljanskim. Štirje stebri z nimfami in osrednji, nekoliko višji s kipom neptuna so okrašeni s podobnimi ornamenti, kot so na zlatih oltarjih v polhograjskih cerkvah. Novost je obdelava golega telesa, ki je še v renesansi redka.

Blagajev spomenik

Blagajev spomenik stoji ob poti na Polhograjsko goro. Spomenik je narejen iz svetlo sivega kamna. Spodnji del spomenika je širok štirioglat del, ki se proti vrhu zožuje. Na njem sta dve spominski plošči. Plošča na spodnjem delu spomenika je pravokotne oblike z napisom:

RICHARDUS COMES

URSINI BLAGAY

LOCI DOMINUS

IN MEMORIAM

Druga plošča je v obliki elipse na sredini spomenika. Tudi na njej je napis v latinskem jeziku. Spomenik obdaja železna ograja, na vseh štirih vogalih stojijo okrogli stebri s polkrožnim zaključkom. Spomenik je dal postaviti grof Blagay v spomin na 14. maj 1838, ko si je saški kralj Friderik Avgustus prišel ogledati neznano cvetlico, nabrano na Gori. Cvetlico je leta 1837 eden od domačih kmetov prinesel grofu Blagayu, ki jo je poslal v ljubljanski Deželni muzej kustosu Henriku Freyerju. Ta je cvetlico spoznal za novo, ter jo poimenoval Blagayev volčin, v tedanji botanični Evropi pa je vzbudila precejšnjo pozornost.

Staro vaško jedro

Zelo pomemben del Polhovega Gradca je staro vaško jedro, kjer se nahaja večina hiš v katerih so še vedno ohranjeni deli preteklosti. Ob ulici, ki se po domače imenuje Usrana gasa, so hiše dobile imena, ki razkrivajo poklice obrtnikov kot so hiša pri Peku, pri Kapčarju in druge. Hiša pri Peku izvira iz leta 1838 in ima ohranjen kamnit portal. Zgornje nadstropje pa ima značilne okenske odprtine. Najbolj znana je Facijeva delavnica, ki je bila slavna zaradi odlične kvalitete dela. Izdelali so tudi glavni baročni oltar, ki je največja dragocenost v cerkvi Marijinega rojstva v Polhovem Gradcu. V starem jedru pa se nahajajo tudi druge hiše, ki so zelo dobro ohranjene kot so Severjeva hiša, ki prikazuje vaško življenje v 19. stoletju in ima ohranjeno črno kuhinjo. Oštetarjeva hiša, ki je bila narejena v 16. stoletju in je bila last grajskega oskrbnika. V notranjosti je še vedno ohranjen izvirni leseni strop in kamnito notranje stopnišče in lepo oblikovani notranji portali. Ohranila so se tudi gotska in baročna okna.

Kalvarija

Dominantno lego ima v naselju Polhov Gradec stožčasta vzpetina imenovana Stari grad - Kalvarija (460m), ob katero se skupaj s cerkvijo naslanja venec hiš starejšega dela naselja. Ob njenem vznožju tečeta po eni strani Božna (Velika voda), po drugi strani pa Mala voda, ki se pod naseljem združita v Gradaščico.

Zgodovinarji menijo, da je kraju dalo ime Gradec staroslovensko gradišče, ki naj bi stalo na Starem gradu ali Kalvariji. Tudi izvor gradu naj bi segal že v obdobje karantanske notranje samostojnosti. Grad z okroglimi stolpiči in vmesnim visokim obzidjem, kot ga kaže skica, najdena v starem rokopisu, je poškodoval močan potres 1511 in kmetje v kmečkem uporu 1514. Potem so zgradili novo grajsko stavbo v dolini ob Božni. Na Starem gradu so kasneje zgradili osmerokotno grajsko senčnico - gloriteto, ki jo je grofica Antonija Blagaj 1853. leta spremenila v kapelo in do nje dala zgraditi štirinajst kapelic s slikami križevega pota

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani