Vrhnika

Muzeji

Muzej na Vrhniki ni ravno pogosta oblika, a vseeno lahko pod to rubriko štejemo Tehniški muzej Slovenije in Cankarjevo spominsko hišo.

Grad Bistra - Tehniški muzej Slovenije

V Tehniškem muzeju Slovenije so na ogled številne stalne zbirke s področja kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, elektrotehnike in tiskarstva. Razstavljeni so redki primerki prestižnih limuzin, s katerimi se je vozil predsednik Tito, najstarejši ohranjeni avtomobil v Sloveniji, tiskarski in tekstilni stroji, kot tudi furnirnica, bogata zbirka koles, lokomobila, kovačija, trofeja slovenskega medveda, ki je leta 1972 postal svetovni prvak, in še mnogi drugi predmeti, ki pripovedujejo zanimive zgodbe. Poleg občasnih razstav muzej prireja vodstva, demonstracije, predavanja in delavnice, preko katerih lahko mladi in odrasli obiskovalci resnično začutite tehnološki duh preteklosti. V okviru demonstracij si lahko ogledate prikaz peke kruha v krušni peči, klekljanje, kovanje podkev, ročno stavljenje črk, Ukročeno elektriko – poizkuse Nikole Tesle in še mnoge druge. Ob sobotah se lahko pridružite delavnicam, na katerih spoznate osnove restavratorstva, kaligrafije, polstenja, izdelovanja intarzije, peke kruha ali pletenja košar. Za šolske skupine izvajajo vodene oglede z delavnimi listi, številne demonstracije in delavnice, ki so prilagojene učnim načrtom. Večkrat letno v sodelovanju z izobraževalnimi institucijami potekajo Dnevi znanosti in tehnike, ki so še posebej namenjeni šolskim skupinam. V muzeju ali na širšem področju Bistre organizirajo tudi naravoslovni, športni ali kulturni dan. Poseben program pa imajo tudi za vrtce. Točen spored in opis dogodkov je dostopen na spletni strani.(www.tms.si)

Cankarjeva spominska hiša

Hiša, v kateri se je leta 1876 rodil pisatelj Ivan Cankar, je bila lesena in krita s slamo. Pogorela je leta 1879. Odtlej so morali Cankarjevi gostovati po opuščenih hlevih in hišah drugod po Vrhniki. Stavbo so novi lastniki leta 1880 prezidali in taka je hiša še danes. V črni kuhinji, hiši, štiblcu, kamri in na ganku je pohištvo in druga oprema iz konca 19. stoletja, ki nam daje slutiti utrip vsakdana pri Cankarjevih. Spominska hiša je razglašena za kulturni spomenik.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani