Muzeji

Trubarjeva domačija

Trubarjeva domačija, rojstni kraj Primoža Trubarja, pisca prve slovenske knjige, stoji ob vznožju spomeniško zaščitene vasi Rašica. Obnovljena je bila ob 400-letnici Trubarjeve smrti.
Domačija obsega spominsko hišo z mlinom in s spominsko sobo. Slednja je tudi osrednja točka domačije, kjer so zbrani in razstavljeni vsi posnetki Trubarjevih knjig od leta 1550 do leta 1586. Po stenah sta popisana življenje in usoda Primoža Trubarja, v vitražnih oknih, najdragocenejšem delu sobe, pa upodobljeni vsi najpomembnejši Trubarjevi sodobniki. Na otoku stoji nad dvesto let stara žaga, venecijanka samica. V gospodarskem poslopju je iz hleva nastala krčma, iz skednja pa galerija Skedenj. Leta 2002 je bila v sklopu domačije odprta tudi Trubarjeva čitalnica.
www.trubarjevi-kraji.si

Spominska soba Frana Levstika in Josipa Stritarja v Levstikovem domu v Velikih Laščah

Stritarjeva spominska zbirka je zanimiva predvsem zaradi številnih predmetov in dokumentov, ki so jih poklonili Stritarjevi vnuki. Zbirko sestavljajo: Ganglov Stritarjev doprsni kip, originalna Stritarjeva pisma, Stritarjeve profesorske preparacije, pečatnik in originalne stenske slikarije iz njegove hiše na Dunaju. Levstikova zbirka obsega dokumente, ki osvetljujejo Levstikovo podobo. Med njimi je nekaj takih, ki so bili celo prvič razstavljeni (npr. Vilharjeva fotografija, ko je bil v zaporu zaradi Levstikovega Napreja). Med redkimi Levstikovimi predmeti, ki so ohranjeni, je razstavljena kanglica, s katero je Levstik hodil pri Ilijevih po vodo, njegov umivalnik in posodica za toaletne potrebščine.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani