Ig

Sakralna dediščina

Sakralna dediščina je v občini Ig močno prisotna, mirno lahko rečemo, da ima slovenska cerkvena umetnost dobršen del bogastva tudi na tleh občine Ig. Vredne ogleda so predvsem cerkve sv. Martina na Igu, sv. Mihaela v Iški vasi, sv. Marjete na Golem, Marije Kraljice Miru na Kureščku, Marije kraljice presvetega rožnega venca v Tomišlju.

Cerkev sv. Martina na Igu

Prvič zasledimo leta 1361. Stavbenik je bil Gregor Maček, ljubljanski baročni mojster. V cerkvi stoji na rimskem podstavku krstni kamen z upodobitvijo dveh levov.

Cerkev sv. Mihaela v Iški vasi

Prvič omenjena leta 1353. V cerkvi je urejena zbirka ižanskih rimskih nagrobnikov. Arheološka izkopavanja ob njej so dala tri rimske žarne grobove in razbite zgodnjekrščanske oljenke.

Cerkev sv. Marjete na Golem

Cerkev Marije Kraljice Miru na Kureščku

Pri tej cerkvi se v velikem številu zbirajo verniki iz Slovenije in drugih evropskih držav. Na Kureščku že vsaj pet stoletij obstaja svetišče posvečeno Mariji. Prvotno gotska cerkev je na tem mestu stala že v 15. stoletju.

Cerkev Marije kraljice presvetega rožnega venca v Tomišlju

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani