Biseri narave

Babno Polje

Babno polje leži v Loški dolini. Istoimensko naselje leži na osojni legi z izredno hladnim podnebjem, zaradi zaprtosti kotline so zime tu zelo mrzle, zato temu območju pravijo tudi slovenska Sibirija. Na Babnem Polju je zaradi toplotnega obrata zabeležena najnižja temperatura v Sloveniji, –-35°C leta 2005. Te kraje tudi poleti ne obišče neka velika vročina, saj so recimo julija, ki šteje za najtoplejši poletni mesec, na Babnem Polju izmerili temperaturo -2,4 °C.

Križna Jama

Križna jama je svetovno znana kraška jama. Njena posebnost so podzemna jezera, ki jih je kar 47, in najdišče kosti jamskih medvedov. Enourni ogled suhega dela in vožnja s čolnom po prvem jezeru je primerna za večje skupine, štiriurni ogled s čolnom čez 13 jezer pa za največ štiri osebe.
www.krizna-jama.si

Snežnik

Snežnik (1796 m) je gora v južnem delu Slovenije, gora meji dve občini Loško dolino in Ilirsko Bistrico.
Snežnik je najbolj markantni vrh, po katerega pobočju se razprostirajo mogočne površine strnjenega gozda, bogatega z divjadjo. Stožčasta gora, ki razločno izstopa iz valovite planine. Vrh je do zgodnjega poletja pokrit s snegom, od tod ime. Posebnost te gore je rastlinstvo.

Jama Golobina

Edina ponorna jama med Loško dolino in Cerkniškim jezerom. Uvršča se med tiste jame na obrobju kraških polj, ki so aktivne predvsem v času poplav. V sušnih obdobjih je voda samo v težko dostopni jezerski dvorani. V jami so očitni regulacijski posegi iz preteklosti, ki so omogočili večji vtok vode in zmanjšali nevarnost poplav. Rovi so dolgi 850 m, s 37 m višinske razlike. Poleti so vanjo organizirani vodeni izleti.

Ostrnice

Začasno naloženo seno okrog okleščenega vrha iglastih dreves, predvsem smreke in hoje. Ostrnice vidimo na pokošenih travnikih.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani