Sakralna dediščina

Cerkev sv. Križa na Križni gori nad Ložem

K romarski cerkvi vodi pot mimo 13 kapelic Križevega pota, ki jih je na novo poslikala akademska slikarka Stanislava Sluga – Pudobska. Na mestu, kjer stoji cerkev, je bilo nekoč prazgodovinsko gradbišče, kasneje pa rimska utrdba. V cerkvi z baročnimi oltarji so kopije oljnatih slik F. Berganta (kopije je naslikala Stanislava Sluga - Pudobska), in freske Janeza in Jurija Šubica. Znamenita božjepotna cerkev je prvič omenjena leta 1526. Med leti 1750-65 so jo temeljito prezidali. Takrat je dobila novo baročno opremo. Ob cerkvi stoji staro župnišče in romarska hiša.

Cerkev sv. Andreja na Zgornjih Poljanah

Na vrhu vzpetine (1065 m) je cerkev sv. Andreja, ki ima poslikan lesen strop. Zvonik je nekdaj stal ločeno od cerkve. V prezbiteriju je še ohranjen gotski rebrasti obok z dvema sklepnikoma in geometričnimi konzolami. Ladjo prekriva lesen kasetiran strop, poslikan s cvetličnimi motivi iz časa okrog 1700.

Cerkev sv. Ane v zaselku Sveta Ana v okviru vasi Podlož

Cerkev je prvič omenjena leta 1526,a je v samem jedru starejša, kar potrjuje že zelo stara freska sv. Krištofa iz začetka 15. stoletja na severni fasadi. Ob tej cerkvi so odkrili prazgodovinsko grobišče.

Cerkev sv. Jedrt v Nadlesku Cerkev sv. Jedrt

Cerkev je opremljena z lesenim kasetiranim stropom in bogato ornamentiko. S stenskimi slikarijami »mestra Tomasa od Senja« iz leta 1511, z lesenim, v ostrešje dvignjenim in poslikanim stropom iz leta 1723 ter s pisanim lesenim korom je notranjščina cerkve sv. Jedrt ena ambientalno najučinkovitejših podeželskih cerkvenih prostornin iz časa med gotiko in barokom. Objekt je razglašen za kulturni spomenik.

 

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani