Kulturne znamenitosti

 

Kamniti mostovi čez potok Obrh

Čez potok Obrh je bilo v 19. stoletju zgrajenih več kamnitih mostov. Največji, petločni most je v Vrhniki, najslavnejši pa most pri Renkočih v Markovcu, saj naj bi ga zgradili Francozi leta 1810.

Grad Snežnik

Nastanek gradu Snežnik sega v čas oglejskih patriarhov, prvih znanih lastnikov med 10. in 11. stoletjem. Zgrajen je bil na skalni vzpetini ob vznožju snežniških gozdov, z namenom zavarovanja pomembne trgovske poti, ki je nekoč povezovala Kranjsko z Istro in Kvarnerjem. V redko ohranjenih listinah se ime Snežnik prvič pojavi v letu 1269 v povezavi s takratnimi oskrbniki gradu, gospodi Snežniškimi.
Skozi stoletja sta se z menjavanjem lastnikov spreminjala tudi njegova notranjost in zunanja podoba. Renesančni izgled je grad dobil v 16. stoletju, današnjo podobo pa so z dozidavami dopolnili zadnji lastniki, saški knezi v drugi polovici 19. stoletja.
Knežja družina Schönburg-Waldenburg je grad s posestvom kupila na dražbi ter ga med leti 1860-64 temeljito prenovila. Nekdanja renesančna podoba je tako pridobila romantični pridih 19. stoletja. Notranji prostori so bili tedaj preurejeni in razkošno opremljeni z vsem udobjem, ki ga je narekoval takratni čas za potrebe podeželskega lovskega dvorca. Sočasno s temi deli so bila zgrajena tudi gospodarska poslopja grajske pristave in urejena okolica po zgledu angleških parkov.

Lož

Lož je bil najmanjše slovensko srednjeveško mesto. Mestne pravice je trško naselje dobilo leta 1477, potem ko so ga Turki leta 1476 oropali in požgali. Nad Ložem je Pusti grad, zgrajen v 12. stoletju, kasneje pa večkrat dograjen. Po preselitvi zadnjih lastnikov v grad Snežnik, je grad začel neslavno propadati.

Arheološka najdišča

Zaradi svoje strateške lege je bilo območje Loške doline razmeroma gosto poseljeno  že v prazgodovini. Pestro prazgodovinsko, antično in srednjeveško dogajanje so razkrila številna arheološka najdišča, med katerimi sta najpomembnejši Križna gora in Ulaka. Najstarejši najdeni predmeti so iz konca bronaste in začetka starejše železne dobe.

Gradič Koča vas v Markovcu

V zaselku je nekoč stalo več koč, od tod tudi ime Koča vas, zdaj pa tu stoji gradič s tem imenom. V 2. polovici 16. stoletja ga je zgradila družina Haller in ima zdaj po njej tudi nemško ime Hallerstein. Poslopje je bilo obnovljeno konec 19. stoletja in je bilo do 2. svetovne vojne v lasti družine Schollmayer. V Kočo vas je zahajal uživat počitnice Oton Župančič.

Ne prezrite

V petek, 22. septembra 2017 je v gostilni Bajc potekal tradicionalni tarok turnir.
V Kneippovem kotičku smo preživeli lepo in aktivno sobotno dopoldne.
Prvo srečanje Notranjskih in Dolenjskih občin
V nedeljo, 8.9., smo organizirali prvo srečanje turističnih in kulturnih društev Dolenjskih in Notranjskih, pod sloganom »Pokažimo Notranjost!«. Od 10. ure dalje so lahko obiskovalci na travniku pri...

Koristne informacije

Vremenska napoved
Ljubljana
Vreme v Ljubljani